TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
ALTERNATIVE HEALING

Könyvem, Házi tünetmagyarázó címmel

Megveszem a webüzletben

Megnézem a videót

Megveszem a Lira.hu weboldalon

Házi tünetmagyarázó

Szeretné gyorsan és könnyen megtudni, hogy milyen megbetegedés okozza tüneteit?

Hirtelen megfájdult a feje. A fájdalom hasító. lüktető és erősödik, amikor előre hajlik. A fájdalomhoz hányinger társul, és fény hatására erősödik.

Elkezd fájni a hasa a jobb felső részen, a bordák alatt. A fájdalom, érdekes módon a hátába, a válla felé sugárzik és hányingere is van.

A hasa alsó, középső, bal felső vagy jobb alsó részében érez fájdalmat.

Úgy érzi, hogy kihagy a szíve, mintha ugrana vagy megfordulna mellkasában, utána felgyorsul a szívverése és pánik érzése van.

Véraláfutásokat, bőr alatti bevérzéseket észlel.

Szédül, úgy érzi, hogy minden forog vagy éppen ingadozik ön körül.

Pupillája kitágult, vagy beszűkült.

Nehezen tud nyelni.

Fényérzékeny lett a bőre, könnyen leég.

Hullik a haja.

Vizelési nehézségei vannak, sötét, túl világos vagy véres a vizelete.

Látáscsökkenést vagy látótér kiesést észlel.

Remeg a keze.

Erősen izzad, kórosan fáradtnak érzi magát.

Depressziós tüneteket észlel, nem tud semmiben örömet találni.

Könnyen pánikba esik, hisztériás. Nehezen tud koncentrálni dolgokra.

Nehézlégzést, mellkasi szorító érzést észlel.

Könyvemben gyors magyarázatot talál a tüneteket okozó betegségek listájára és és a betegségek leírására.

Könyvemet megvásárolhatja webüzletünkben, ha nincs lehetősége hitel kártya fizetésre, hagyjon üzenetet a contact gombra kattintva, és elküldjük önnek a könyvet utánvétes postázással.

Rengeteg beteg kap szükségtelen kezelést, vagy éppen nem kap megfelelő kezelést a rossz diagnosztizálás következtében. 

Mi ennek az oka?

Lehet az, hogy a beteg csak bizonyos, számára fontosnak tartott tünetet közöl orvosával.

Az is lehetséges, hogy az orvos siet, nem kérdez rá a tünetekre és elhamarkodottan diagnosztizálja a beteget.

A Paget kór egy jó példa arra, hogy ha nem vesszük figyelembe a tünetek összességét, nagyon könnyen más betegségként diagnosztizálhatjuk.

PAGET KÓR

A csontrendszer megbetegedése, normálisan a csontszövet lebomlik és felépül folyamatosan, Paget kórban túl sok csontszövet bomlik le így a felépítés is gyorsul, de a felépítésben a gyors működés következtében zavar keletkezik, a csont gyenge és törékeny lesz.

Tünetek: A legtöbb esetben nincs felfedezve, esetleg más betegségként van diagnosztizálva. Reuma szerű tünetek: fájdalom, merevség az izületekben, főleg a csípő, térd és váll izületekben. Nyak, hát derékfájás a lábakba sugározva, lehet más eredetű, mint Paget kór.

Paget kórra jellemző tünetek: tapintásra meleg bőr az érintett csontok fölött, megmagyarázhatatlan törések, csont deformáció mint karikaláb, a homlok és szemek körüli csontok megnagyobbodása, hordószerű mellkas, meggörbült hát. Halláscsökkenés, fülcsengés, fejfájások, szédülés.

Egy másik megbetegedés a Lyme kór, amely sorozatosan rossz diagnózissal kezeletlen marad, mivel sok esetben a jellegzetes bőrelváltozás elmarad.

LYME KÓR

Kullancscsípéssel terjedő baktériális megbetegedés.
Tünetek:
2-4 héten belül: piros, lapos vagy kissé kiemelkedő, fehér közepű folt a csípés helyén, nagyobbodhat hetekig mire eltűnik. A folt nem viszket, érintésre meleg tapintású. Nem minden esetben jelentkezik. 30 napon belül: influenza szerű tünetek, hidegrázás, láz, fejfájás, izom és izületi fájdalmak. Hetek vagy hónapok múlva: nehézlégzés, gyors szívműködés, az arcizmok bénulása, izületi fájdalom, duzzanat. Két éven belül: krónikus izületi fájdalmak és duzzanat, főleg a térdekben. A tünetek nem minden esetben jelentkeznek vagy nem sorrendben, vérvizsgálattal dönthető el a fertőzés.

Mit nevezünk tünetnek? A tünet a betegség jelenlétét jelzi.

Szubjektív tünet, amit mi érzünk, például fejfájás, hányinger, izgatottság.

Objektív tünet, amit az orvos észlel vizsgálatkor, mint a pajzsmirigy megnagyobbodása, abnormális tüdő vagy szívhangok, kitapintható daganat a hasüregben.

A tüneteket, szervezetünk jelzéseit minden nap tapasztaljuk valamilyen formában. A tünetek, bár sok esetben kellemetlenek, nagyon fontos információk a szervezetünk működéséről. Legtöbb esetben csak ártalmatlan jelzések, figyelmeztetések, amikkel a szervezetünk tudtunkra adja, hogy valamit nem jól csinálunk, nem megfelelő az étrendünk, nem pihenünk eleget. Ilyen esetben tapasztalunk enyhe fejfájást, fáradtságot,
emésztési zavarokat, amelyek átmenetiek, és a helyes étkezés, pihenés bevezetésével minden visszatér a rendes kerékvágásba, a tünet elmúlik.

A tünetek lehetnek azonban erősek, bántóak, sőt néha szinte elviselhetetlenek, főleg a fájdalom, légszomj és csillapíthatatlan hányinger. Sokszor kívánjuk, hogy bárcsak ne éreznénk fájdalmat, de gondoljon csak bele, ha a szervezetünk nem adná fájdalommal tudtunkra a vakbélgyulladást, a vakbél szép csendben perforálódna, elárasztva bélsárral az egész hasüreget, aminek általános szepszis, esetleg halál lehet a következménye.

Ha nem éreznénk fájdalmat, amikor a húsdarálóba becsúszik az ujjunk a darálandó hús mellé, a töltött káposztában esetleg ledarált köröm- és ujjdarabkákat is találnánk, és csonka ujjakkal bizony nem könnyű a mindennapi élet. Vagy nem éreznénk hányingert, fejfájást, amikor túl hosszú időt töltünk a strandon, elfeledkezve arról, hogy napszúrás is létezik. A komolyabb tünetek és főleg tünetcsoportok, amikkel a szervezet tudtunkra adja, hogy valamilyen szervi, működési hiba történt, már bonyolultabbak, és komoly detektívmunkát igényel az okok kiderítése. A laikus ember türelmetlenné válik, amikor az orvos számos kérdést tesz fel, gondolva – mi a csudának akarja tudni, hogy fázékonyabb vagyok-e, mint eddig, érzek-e izomgyengeséget vagy hullik-e a hajam? Amikor csak az a bajom, hogy nem eszem mást, mint eddig, és híztam 5 kilót az utóbbi pár hónapban. Vagy zavaróan sok fejfájással küszködök az utóbbi hetekben, de most, hogy az orvos említi, sokszor érzem, hogy gyorsan ver a szívem, ha mozgok, alig kapok levegőt, és tényleg sápadtabb vagyok, mint máskor.

A tüneteket sokszor nem értelmezzük egyformán, az egyik ember számára a fájdalom az, ami tűrhetetlen vagy fontos, de más tünetre legyint, vagy próbálja megmagyarázni saját magának, hogy „biztos nem jól ültem, azért zsibbad a lábam, túl gyorsan álltam fel, azért szédülök”stb. A másik ember jól tűri a fájdalmat, de pánikba esik, ha a légzésével, szívműködésével kapcsolatban észlel változásokat.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a számunkra fontos tünetekre fektessünk hangsúlyt, említsük meg az orvosunknak, ami aztán megnehezíti az orvos munkáját, és vagy felteszi a kérdések tömegét, vagy különböző vizsgálatokat rendel el az ok kiderítésére.

A probléma tovább bonyolódik, ha nem tudjuk a tünetet pontosan elmondani, és fontos melléktüneteket elfelejtünk megemlíteni. Például izomgyengeséget, hajhullást észlelünk, ennek több oka lehet, de ha elmondjuk az orvosnak, hogy megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, száraz bor, szemek körüli puffadás, abnormális menzesz, a nyak megnagyobbodása, a hideg nem tűrése társul hozzá, orvosunk rögtön az alacsony pajzsmirigyműködésre fog gondolni. A tünetek pontos leírásával rengeteg időt spórolhatunk meg nemcsak magunk, de orvosunk számára is. Sőt megelőzhetjük a bizonytalan tünetleírásból eredő sok
felesleges vizsgálat elvégzését is.

Mivel nem egyszerű a betegség meghatározása a tünetekből, már kezdő nővér koromban elkezdtem egy gyorsan átlátható, logikus diagnosztikai szerszám összeállítását csak a magam használatára, amit
az évek során egyre tovább bővítettem. Milyen betegségek okozhatnak hasi fájdalmat, mik lehetnek az okok, ha a fájdalom mellé hányinger, láz, hátfájás vagy más tünet társul. Mik a főbb, klasszikus tünetek betegségeknél, és mik azok a tünetek, amik előfordulhatnak egyes embereknél, de másoknál nem. Például találkoztam olyan esetekkel, főleg idősebb nőknél, amikor a tünet a lapocka közötti erős fájdalom és hányinger volt szívinfarktus fellépésekor, holott az infarktus klasszikus tünete a szegycsont körüli fájdalom az állba, vállba sugározva. Az évek során nagyon sok esetben hasznosnak bizonyult az összeállított lista a tünetcsoportokról, amit most megosztok önnel, kedves olvasóval.

A tünetek, tünetcsoportok fejezetben megtalálja, milyen betegségek okozhatják a fellépő tüneteket. A tünetek és betegségek leírása csak nagyon rövid, lényegre törekvő, mivel tapasztalatom, hogy az átlagember a hosszú, szaknyelven történő leírásokat hamar elunja, mivel nehéz a megértésük az alapvető anatómiai és fiziológiai ismeretek nélkül. Ha egyes betegségek részletesebb ismertetését szeretné elolvasni, ebből a célból rengeteg könyv vagy internet weboldal áll rendelkezésére. Az egyszerűség, könnyen átláthatóság kedvéért ebben a könyvben csak a fontos, rövid, kiemelkedő tünetek, és némely betegségnél előforduló, nem klasszikus, de előforduló tünetek összefoglalását fogja találni.
Tünetek a test bármely részében jelentkezhetnek, értelmezésük nem könnyű feladat, néha halvány, máskor erősebb jelzések érkeznek a szervezetből vagy éppen tünetcsoportok.

 Az első fejezet a tünetek fontosságával foglalkozik.

A második fejezetben tüneteket, tünetcsoportokat talál, alatta betegségek felsorolását, amelyek esetleg okozhatják azokat.

A harmadik fejezet a betegségek tüneteinek nagyon rövid, célratörő leírását tartalmazza, természetesen nem minden előforduló betegség szerepel a listán. Igyekeztem azokat a betegségeket kiemelni, amelyeknek egyszerűbb a tünetek alapján való megállapítása, más betegségeknél

a tünetek nem egyértelműek vagy halványak, így vizsgálatok elvégzése szükséges azoknak megállapításához.

A negyedik fejezet a betegellátásban és gyógyszerszedéskor előforduló hibákkal és azoknak megelőzésével, kikerülésével foglalkozik.

Az ötödik fejezetben pedig arról olvashat, hogy milyen jelzéseket küld szervezetünk, amikor valamilyen ételfélét megkívánunk, valamint érdekes tényekről a zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban.

Egy rövid, hatodik fejezetet szenteltem a kevésbé ismert és nem bizonyított, de hasznos és érdekes tüneteknek, amiket munkám során tapasztaltam.

A hetedik fejezetben a betegségek megelőzéséről talál majd pár információt.

Néhány tünet, amely komoly betegséget jelez, és sürgős beavatkozást igényel

1. bénulás, gyengeség, zsibbadás, értelmetlen, zavaros beszéd. Az agyban kialakult vagy odavándorolt vérrög vagy ér megpattanása esetén agyvérzés okozhatja, minél gyorsabb a kezelés, annál jobb az esély a felépülésre.

2. fekete, kátrányszerű széklet. Gyomor vagy vékonybél vérzés jele, lehet fekély vagy rákos elváltozás. Fontos a vérzés gyors megállítása és az ok kiderítése.

3. fejfájás, amit a nyak merevsége és láz kísér. Az agyvelőgyulladás jele, a beteg nem képes az állával a mellkast érinteni. Gyors antibiotikumos kezelésre van szükség, mielőtt a baktérium agykárosodást okoz.

4. hirtelen kialakuló borzalmas, tűrhetetlen fejfájás. Agyi aneurizma jele, amikor az agyban levő artéria kiöblösödik egy gyenge területen. Az életét mentheti meg, ha kezelve van, mielőtt megreped, és a vér elönti az agyszövetet.

5. mellkasi fájdalom, szorító érzés, légszomj. Angina vagy szívinfarktus jele, gyors kezelést igényel.

6. torok, nyelv zsibogás, duzzadás. Anafilaxia, azonnali kezelést igényel.

Tünetek, amelyek gyors és alapos kivizsgálást igényelnek

1. hüvelyvérzés menopauza után. A méhrák jele, jól kezelhető, ha időben van felfedezve.

2. tapintható csomó a mellben, herében. Minden abnormális csomó megjelenése kivizsgálást igényel, ha rákos, időben felfedezve eredményesen kezelhető.

3. megmagyarázhatatlan fogyás, ételundor, étvágytalanság. Ha diétázik, fogyókúrát folytat, a fogyás várható eredmény, de ha nem változtatott étrendjén, és folyamatos fogyást észlel, vizsgáltassa ki magát az ok kiderítésére.

4. szemölcs vagy bőrfolt, ami növekszik, formája, színe változik. Melanoma lehet, időben kezelve gyógyítható.

Valamint:

1. tartós hasi fájdalmak

2. nehézlégzés, bokák dagadása

3. lábfájdalom gyalogláskor

4. tartós köhögés

5. tartós hőemelkedés vagy láz

6. sápadtság, általános gyengeség

7. abnormális hüvely- vagy péniszfolyás, vérzés, viszketés

8. bármilyen látás- vagy beszédzavar

9. memóriazavar vagy kiesés

10. abnormális fáradtságérzet

11. hirtelen kialakult ízületi fájdalom, duzzadás

12. tartós fejfájás

13. abnormális szomjúságérzet, túlzott vizelet-kiválasztás

14. abnormális vérzés bőr alatt, fülből, köldökből, gyakori orrvérzés

15. szabálytalan, gyors vagy lassú szívműködés, ugrás, kihagyás érzése a mellkasban

A fejezetben az ABC sorrendbe szedett tünetek fejcímei alatt megtalálja a leggyakrabban előforduló lehetséges okozókat. Milyen betegségek okozhatnak fejfájást, lázat, hasfájást, száraz vagy nedves köhögést, és így tovább. Lehet, hogy önnek egy tünete van, mondjuk gyakori gyomorégése. A címszó alatt megtalálja, hogy általában milyen betegségek okozzák ezt a tünetet, a következő fejezetben a betegségek rövid leírását fellapozva megállapíthatja, milyen kísérő tünetek jellemzőek önre. Használata egyszerű. Például hasfájást észlel, fellapozza a hasi fájdalom címszót, ami alatt egy csoport betegség tüneteit találja meg.

Végigolvasva az egyes betegségekre vonatkozó rövid tünetismertetéseket, könnyen megtalálja azt a tünetcsoportot, ami az ön állapotára legjobban jellemző. Például, ha görcsös hasfájás, hányás, hasmenés a tünet, fellapozza a hasi fájdalom címszót. Ezt okozhatja több betegség jelenléte, de tovább olvasva a tüneteket megtalálja, hogy amikor torokfájás, homályosan vagy duplán látás, kitágult pupillák, nyelési nehézség,szájszárazság is kísérő tünetek, több mint valószínű, a botulium okozta ételmérgezésről van szó.

Egy másik, szintén a hasi fájdalom alatt is megtalálható kórkép, ami evés utáni görcsös hasi fájdalmakat okoz, de hasmenéssel, bélgázokkal és a széklet vízen úszásával, zsíros kinézetével jár, esetleg jobban jellemző az ön állapotára, ha figyelembe veszi az egész, a betegségre jellemző tünetcsoportot.

Természetesen célom nem a laikus öndiagnosztika elősegítése, hanem az ön és orvosa közreműködésének megkönnyítése. Minél tájékozottabb a páciens, minél pontosabban képes elmondani tüneteit, aminek következménye az, hogy gyorsabb és pontosabb a kiváltó ok megállapítása, és felesleges, sokszor kellemetlen vizsgálatok elkerülése a bizonytalan tünetek ábrázolásából kifolyólag. Például, az orvoshoz megy, és annyit mond, hogy fáj a hasam. Az orvos feltesz kérdéseket, ön esetleg nem tartja lényegesnek megemlíteni, hogy észrevette a széklet fura kinézetét a WC kagylóban, hogy úszik, ahelyett, hogy lesüllyedne, és a hasi görcsök mindig evés után jelentkeznek. Esetleg az orvos is siet, várja a következő betege, nem szán időt az alapos kérdezésre, hanem elküldi vizsgálatokra. Ha azonban egy perc alatt, röviden és összefoglalóan el tudja mondani a tünetcsoportot, a lényegtelennek tűnő tünetekkel egyetemben, mindjárt lényegesebben könnyebb lesz a diagnózis megállapítása.

Másik célom az információ nyújtása a betegségek korai felismerésének, és ezzel együtt sikeresebb gyógyításának céljából. Például, gyomorfájdalmat, gyomorégést tapasztal. Némelyik ember elintézi egy vállrándítással, eltűri a tüneteket, amíg elmúlnak, mások bekapnak valami savlekötőt és mennek tovább, megint mások megváltoztatják az étrendjüket, megpróbálnak gyógyteákat, nagyitól hallott népi gyógymódokat.

Vannak olyanok, akik az első tünet jelentkezésekor rögtön orvoshoz fordulnak tanácsért, mások előbb alaposan utánanéznek annak, hogy mi okozhatja a tüneteket, átgondolják, milyen melléktüneteket tapasztalnak, mielőtt orvoshoz mennek. Könyvem ennek a csoportnak nyújt a legtöbb segítséget a tünetek és melléktünetek rövid ismertetésével.

 

[ error processing directive ]