|
|
Dr Szabó Erika ND
http://www.doktorszaboerika.com
http://www.try-alternative-healing.com
Mi az oka annak hogy organikus, természetes olajokat használok testápolásra?
Egyszerűen az, hogy megijedtem!
Most akadtam rá egy névtelen file-ra a computeremen ami évekkel ezelőtti kutatóanyagaimat tartalmazza. Akkor, olvasgatva az ijesztően terjedelmes összetevőket egy egyszerű kézápoló krémben, megdöbbentem és elgondolkodtam. Amennyit kémiából tudtam, a fele az összetevőknek mérgező hatású volt, a többinek utánanéztem alaposabban. Kezdtem a fő alkotó elemmel krémekben és testápolókban, a glycerinnel.
Glycerin:
Szirupállagú folyadék, oldószerként és puhító anyagként használatos, víz és zsír kémiai reakciójával állítják elő.Filmet képez a bőrön és visszatartja a nedvességet.
Eddig rendben, nem szárad ki a bőröm. Igaz?
Na igen, de tovább olvasva,a glycerin vonzza a nedvességet a bőr felületére az alsóbb rétegekből és a felületen tartja.
Na, álljunk csak meg egypillanatra! Szóval, a felületet nedvesen, hidratáltan tartja, de amélyebb rétegeket kiszárítja? Hoppá,jönnek ám a ráncok, de gyorsan!
Paraffinumliquidium, (hiába az előkelő név, mégis ásványolaj marad):
Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom,filmszerű réteget képez a bőr felszínén, meggátolva a nedvesség elpárolgását.
Mi az én arcom? Autóalkatrész? Detovább olvasom...
Réteget képez, amivel a bőr által termelt toxinok elől is elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon, valamint gátolja az elöregedett sejtek természetes lehámlását.
Nahát!
Bentonit:
Lyukacsos anyag, amely víz hatására eredeti térfogatának többszörösére duzzad meg. Számos kozmetikai termék alapanyagaként eltömíti a pórusokat, elzárja a bőrt a szabad levegőtől és gátolja a toxikus anyagok eltávozását.
Ottvagyunk megint ahol a part szakad.
Diethanolamin(DEA):
Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. Testápolók is tartalmaznak DEA-t,mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vele hidratáló hatása miatt.
Rendben, azonban abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Ajjaj, kezd egyreérdekesebb lenni a dolog. Menjünk csak tovább.
Diethylphthalate(dietilftalát):
Alkoholdenaturálásához használt anyag. Felszívódva a bőrbe ésbefolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket,mindamellett a szervezetre gyakorolt hormonokhoz hasonló hatása befolyásolja az endokrin rendszert. Leggyakrabban a samponok készítésekor használják.
A csudába, szóval nemcsak bőröm van itt veszélyben, de már a vesém, májam és más szerveim is...sőt, olvasom hogy befolyásolja a szervezet képességét a testsúly megtartásában, tehát még meg is hízom majd tőle? Ki gondolta volna?
Elastin(elasztin)
A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi.Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel.
Álljunk meg egy szóra! Akkor minek használják? Hülyítésnek?
Formaldehyd:
és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid,diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid,imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol,5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok,amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.
Igen a biológiai tanárom közel halálra ijesztett a formaldehyd-ben tartósított malac embrióval a befőttesüvegben. Na ezt aztán biztos nem akarom a bőrömre kenni.
Kollagén:
Zselatinszerű,nem oldódó protein, amely molekula mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben.Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmréteget képez a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni és a mérgező anyagok eltávolítását is gátolja.Bőrön keresztül nem szívódik fel, tehát a gyártók reklámfogásként alkalmazzák a bőrápoló termékeikben, gondolom én.
Lanolin:
Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Gyakran allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések, száraz, hámló foltok formájában.
Hmmm...
Propylenglykol(propilénglükol):
A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulika folyadékokban éppúgymegtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt,és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.
Na itt vagyunk megint...
SodiumLauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát):
Erős tisztító és hidratáló hatású anyag,amely használatos a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt.Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a SodiumLauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését, olvashatjuk figyelmeztetőként a cimkéken. Valamint, szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése.
Sodium LaurethSulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Samponokban,arclemosókban használatos. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található más anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium LaurethSulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok ésdioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
Hohó,egyre veszélyesebb dolgokról tudok meg...
Paraben:
A hormonrendszert befolyásoló anyag, a normális esztrogén háztartást felborítja. Tartós használat esetén rákkeltő hatású.
Miért használják mégis kozmetikumokban? Azért merthatásos tartósító és főleg, mert olcsó.
Alumínium:
Főleg deodorokban használatos, de találkoztam vele krémes tégelyeken is. Mellékhatásként Alhheimer kór és idegrendszeri megbetegedések okaiként említik szaklapokban.
Ijesztőek!Veszélyesek! Mérgek!
Mi a megoldás? Hogyan kerülhetem el a veszélyes mérgek bejutását szervezetembe?
Van megoldás!
A természetes, kémiai anyag és vegyszermentes olajok használata. Ha Kleopátra a világ legszebb asszonya használta, én sem lehetek csúnyább tőlük, sőt. Amellett, ha nem is tudok minden toxint kiküszöbölni a környezetemből, ételeimből és a levegőből,legalább bőrömre ne rakjam őket.
Olvashat bővebben weboldalamon az organikus, természetes bőrápolásról,www.doktorszaboerika.com
Categories: HUNGARIAN
The words you entered did not match the given text. Please try again.
Oops!
Oops, you forgot something.